Цената на тока може да се намали с 8-10%, пресмятат от КНСБ
Цената на тока може да се намали с 8-10%, пресмятат от КНСБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Между 8 и 10 на сто може да се намали цената на тока, смятат от КНСБ. Като първа мярка за това синдикатът предлага да се намали таксата за пренос на електроенергия.

Според синдиката именно заради високата такса за пренос е затруднен износът на ток, а консумацията на вътрешен пазар намалява. От КНСБ предупреждават, че при промяна на структурата на енергийния микс може да се ударят и свързани структури - например минната индустрия.

Задълженията на НЕК за Цанков камък и АЕЦ Белене да бъдат прехвърлени като дълг към бюджета, а не да "тежат" на НЕК, настояват още от КНСБ.

Президентът на синдиката Пламен Димитров обяви, че след среща при президента Росен Плевнелиев лидерите на КНСБ и на КТ Подкрепа са представили мерките за овладяване на цените на електроенергията. Димитров допълни, че след срещата е станало ясно, че парламентът може би ще работи малко по-дълго от очакваното предварително.

Пламен Димитров беше гост в предаването на Дарик „Кой говори". Той взе участие в дискусия за ситуацията в страната, протестите и начините за решаване на проблемите на хората. Цялата дискусия вижте ТУК