Бюджетната комисия: Кабинетът да прeговаря с ЕК за акциза на ракията
Бюджетната комисия: Кабинетът да прeговаря с ЕК за акциза на ракията / netinfo

Бюджетната комисия в парламента предлага правителството да започне преговори с Европейската комисия за отпадане на акциза за домашната ракия. Това стана ясно след като депутатите приеха на първо четене промените в Закона за акцизите.

С промените в Закона за акциза от началото на следващата година ракията, която се произвежда за домашно консумация ще се облага с 2,20 лева за литър, ако е до 30 литра.

Над това количество налогът ще е 4,40 лева за всеки литър.

В закона обаче няма изискване в селските казани да има измервателни уреди и така няма да е ясно какво количество е произведено.

Заместник-министърът на финансите Георги Кадиев коментира пред депутатите, че ако не се спазват поетите пред Европейската комисия ангажименти, ще има санкции.

Бюджетната комисия прие на второ четене и промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Според текстовете, от догодина банките и инвестиционните дружества у нас ще са длъжни да информират Националната агенция за приходите за лихвите, които са изплатени по депозитите или инвестициите на чужденците. Приходната администрация ще обменя тази информация със сродните й служби в Европейския съюз.

У нас данъчните също ще получават информация за такива доходи на българи в чужбина. Българската приходна администрация ще има правото да запорира сметки на чужденци, ако те дължат данъци над 1500 евро в родните си страни.