България ще работи последователно за присъединяването към eврозоната
България ще работи последователно за присъединяването към eврозоната / netinfo

България трябва последователно и стъпка по стъпка да работи за присъединяването си към eврозоната. Такава е позицията на премиерът Сергей Станишев и президента на Европейската банка за възстановяване и развитие Жан Люмиер. Двамата разговаряха в рамките на срещата на правителствените ръководители на страните членки на Централноевропейската инициатива.

Страната ни ще разчита на подкрепата на ЕБВР за присъединяването си към механизма ЕRM ІІ, заяви премиерът Сергей Станишев. Той изтъкна, че усилията на правителството са насочени към подобряване на конкурентните предимства, чрез реформи в ключови сектори като образованието и държавната администрация. България трябва да остане силен фактор в региона не само в областта на енергетиката, подчерта Жан Люмиер и допълни, че банката ще подкрепя приоритетно проекти в областта на енергетиката и производствения сектор.

Ще се търси баланс на интереси по проекта „Южен поток”, а не споразумение на всяка цена, заяви министър-председателят Сергей Станишев пред сръбският вицепремиер Божидар Джелич. Сърбия твърдо подкрепя проекта за пренос на природен газ от Русия за Италия, увери Джелич. Българският бизнес все по-смело започва да инвестира в страни от региона, каза още българският премиер.