България презентира в Русия идеята за газов хъб
България презентира в Русия идеята за газов хъб / netinfo

Българският министър на енергетиката Теменужка Петкова разговаря в Санкт Петербург с руския си колега Александър Новак.

Срещата между двамата енергийни министри бе в рамките на 19-я Петербургски икономически форум, съобщават от пресцентъра на българското министерство на енергетиката.

По време на срещата министър Петкова подчерта, че руската страна продължава да е важен партньор за България в енергийния сектор.

Тя представи пред Александър Новак детайли от концепция за изграждане на газов хъб на територията на България.

„Проектът за газов хъб предвижда приемо-предавателна точка до град Варна за руския газ, както и газът, доставян от интерконекторите и бъдещия местен добив от дълбоко Черно море. Запознахме Европейската комисия с концепцията и проектите от нея са включени в 10-годишния план за развитие на ENSOG. Следващият етап от този процес е свързан с анализ, който ENSOG следва да извърши върху влиянието на проекта за газов хъб върху съседните страни. Това ще позволи определянето му за проект от общ интерес.

По думите й предимствата на проекта са стратегическото разположение на страната ни, добре развитата гаозпреносна мрежа в България и предстоящото й разширение и модернизация. Според министър Петкова българският газов хъб ще даде ефективна възможност за пренос на природен газ от Русия към Централна Европа. Министър Новак заяви, че руската страна ще разгледа концепцията на България за изграждане на газов хъб. Подробности ще бъдат обсъдени на предстоящата среща на работната група по енергетика в София.

По време на срещата руската страна постави въпроса, свързан с това налице ли е промяна в позицията на България по отношение на проекта Бургас-Александруполис. Министър Петкова информира, че към момента не е обсъждана възможност за възобновяване на проекта.