БСП съобщи за заложена бомба в енергетиката, властта нарече това инсинуации
БСП съобщи за заложена бомба в енергетиката, властта нарече това инсинуации / БГНЕС

БСП алармира за "заложена бомба" в енергетиката от отиващото си правителство на Бойко Борисов и посочи, че ако застудяването продължи, нямаме вече резерви за електроенергия.

Депутатът от левицата Таско Ерменков обясни, че язовирите са празни и единственият вариант е внос. По думите му страната ни се е превърнала от производител и износител във вносител на ток.

Ерменков определи управлението на ГЕРБ в сферата като „природно бедствие". Освен язовирите, които били под критичния минимум, от БСП твърдят, че и наличните запаси от въглища са под въпрос.

На 8 януари т.г., допълни Жельо Бойчев, българският електроенергиен оператор се е обърнал към румънския с искане за аварийна помощ, по-късно е ограничен износът на ток от България. Миналата седмица, по информация на БСП, сме внесли ток и от Турция.

Властта успокои: Режим на тока няма и няма да има

"Всеки непланов внос от производител нарушава неговите баланси, застрашава сигурността. Ние сме в състояние на рисков фактор за целия регион, обобщи Таско Ерменков и попита откъде при продължаващите ниски температури ще търсим компенсация на производството на ел. енергия заради повишеното потребление, освен от внос.

От "Позитано"20 предупредиха още, че запасите от въглища, които по закон трябва да поддържат електроцентралите, също са под норматива, особено в ТЕЦ "Марица Изток 2".

На въпрос за опасност да бъдат спрени европари за страната ни, както левицата предупреждава, Жельо Бойчев подчерта, че на третата година от втория програмен период има програми, които още не са стартирали, усвоени са едва 7 на сто от средствата.

Вчерашните думи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на националната среща с партийните структури, в които той визира БСП, Бойчев определи като признак на слабост.

България е поискала ток от Румъния заради рекордно потребление

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова отговори на твърденията на БСП, че страната ни е на път да изпадне в енергиен колапс, заради липсата на въглища
и на резерви от електроенергия. В язовирите има достатъчно вода, за да се произвежда ток, увери Петкова. По думите й държавата е поискала аварийна помощ, а не внос на електроенергия.

Ето какво обясни тя на извънреден брифинг в Министерския съвет:

"Ще припомня само на колегите от БСП, че през 2013 г. те са искали аварийна помощ и такава е била предоставена за 4200 мегавата. От друга страна, България пък е предоставила такава аварийна помощ на наши съседни държави, която е била в размер на 2200 мегават часа. Към настоящия момент българският електроенергиен системен оператор е поискал да му бъде възстановена такава аварийна помощ, каквато е предоставена на Турция, на Сърбия и тази помощ е безплатна, съответната държава я предоставя, след което другата държава се ангажира да я върне. Така че тук не става въпрос за внос. Към настоящия момент, въпреки че сме поискали тази помощ да ни бъде върната от Турция, Турция ни дължи такава помощ, която е в размер 1800 мегават часа. Сърбия съответно ни дължи 800 мегават часа. Така че никой не е внасял електрическа енергия от Турция. Хубаво е да се прави разлика между тези неща", каза Петкова.

По отношение на твърденията за режим на тока, за източени язовири и липса на въглища, министърът в оставка заяви категорично, че такава опасност няма.

"Искам да подчертая и това, че в тази изключително тежка, усложнена метеорологична обстановка, която не е имало през последните 20 години, ние успяхме да се справим и да овладеем ситуацията. По отношение на въглищата - разполагаме с необходимите количества въглища, "Мини Марица-Изток" доставя регулярно на централите това, което е необходимо. Централите работят с необходимата мощност. Обемът на язовирите към днешна дата е 56,2% от общия обем на язовирите. Нека бъдат спокойни хората! Още веднъж призовавам да не слушат инсинуациите и неверните твърдения на колегите от БСП", каза още Теменужка Петкова.