Браун потвърди, че ще запази строг контрол върху заплатите в публичния сектор
Браун потвърди, че ще запази строг контрол върху заплатите в публичния сектор / netinfo

Британският премиер Гордън Браун потвърди, че ще запази строг контрол върху заплатите в публичния сектор, в контекста на заплахите за стачка на повече от един милион държавни служители, предаде Ройтерс.

"Нека да бъда директен; дисциплината за заплащане е от голямо значение, за да се предотврати инфлацията, да се поддържа икономическият растеж и да се създадат повече работни места", каза Браун при първата си реч пред Конгреса на профсъюзите. Браун настоя повишаването на заплатите в обществения сектор да бъде свързано в по-голяма степен с инфлация от 2 процента, към която се стреми правителството, но профсъюзите са недоволни и смятат, че това не съответства на реалното оскъпяване на живота, тъй като цените се покачват с по-високо темпо. Най-големият синдикат на работещите в обществения сектор Унисон (Unison), който обединява 800 000 служители на местната власт информира, че ще представи за гласуване сред членовете си до края на ноември препоръка за започване на стачка.

Профсъюзът на служителите в обществения сектор и търговските услуги, в който членуват 300 000 служители на централното правителство, също обмисля този месец да организира гласуване сред членовете си за предприемане на стачни действия, ако

правителството не направи отстъпки. Всякаква форма на широкообхватна стачка ще бъде катастрофална за Браун, тъй като той се стреми да изгради добра обществена подкрепа за управляващата Лейбъристка партия за по-нататъшни избори, след оттеглянето на Тони Блеър като премиер през юни.

Британският министър-председател съобщи пред представителите на профсъюзите, че трябва да се подготвят за приспособяване към променящия се свят, при положение, че страни като Китай и Индия увеличават икономическото си влияние.