Борисов: Ще се постараем да помогнем на всеки един кмет и на всяка една община
Борисов: Ще се постараем да помогнем на всеки един кмет и на всяка една община / снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обеща управляващите да се постараят да помогнат на всеки един кмет и на всяка една община. Борисов и председателят на УС на НСОРБ Тодор Попов подписаха споразумение за сътрудничество между Министерския съвет и сдружението.

Министър-председателят напомни пред делегатите на Общото събрание на сдружението на общините, което се провежда в НДК, че е избиран два пъти за кмет и знае какво е да ти вярват 2 млн. души. Борисов изрази убеждението си, че когато е бил премиер в първото правителство на ГЕРБ, не е имало кмет в страната, който да е бил притискан от централната власт. По думите на министър-председателя правителството на Орешарски е "ударило" общините с наложените финансови корекции. Борисов даде за пример приказката с казана и дяволите в ада и отбеляза, че "на нашия казан няма охрана".

Той изтъкна, че никога не би отказал помощ на кметовете и винаги е готов да се срещне с тях. Борисов съобщи, че във втория ден на форума всички министри ще присъстват, за да се обсъдят проектите и да се помогне на всяка една община във връзка с финансовите корекции. Премиерът съобщи пред делегатите на форума, че Министерският съвет е взел решение общините да могат да си вземат парите, държани в КТБ, а 65 млн. лв. са отпуснати за подпомагане на животновъдите.

Тодор Попов каза пред премиера, че местната власт заслужава подкрепата на правителството по отношение на финансовата самостоятелност на общините и преодоляване на различията между тях. В последните години общините са единствената здрава основа, върху която стъпва държавата в реализацията на секторните политики, отбеляза Попов.

По думите му нито една централна власт не може да е успешна без подкрепата на местната власт и обратното. Местната власт стои зад вас и зад правителството, обърна се към премиера председателят на УС на НСОРБ. Надяваме се и вие да ни подкрепите и да бъдете нашият гарант, че централната власт ще бъде коректен и стратегически партньор, каза още Попов.