Борисов: Няма да плащам 8, 9, 10 млрд. евро за  „Белене”
Борисов: Няма да плащам 8, 9, 10 млрд. евро за „Белене” / Sofia Photo Agency
Борисов: Няма да плащам 8, 9, 10 млрд. евро за „Белене”
38260
Борисов: Няма да плащам 8, 9, 10 млрд. евро за „Белене”
  • Борисов: Няма да плащам 8, 9, 10 млрд. евро за „Белене”

За пореден път премиерът Бойко Борисов заяви, че е готов спре проекта „Белене", ако руската компания „Росатом" продължи да настоява за високия инфлационен индекс, който оскъпява изграждането на атомната централа с близо 2.5 милиарда евро. „Ако трябва да платим цена от 8, 9, 10 милиарда евро, аз няма да я платя", заяви Бойко Борисов.

Ето какво още каза той: „Дали ще загубим 200 млн. или 2,5 млрд.? Коя е по-голямата цена? Ако задължа държавата с още 6 млрд. отгоре в следващите 10 години да ги платим, плюс този близо 1 млрд., който идва по външния дълг да платим след 2013 г., как ще повишим доходи, пенсии, как ще правим инфраструктура? Затова искам прост отговор. Колко е инфлационният индекс, колко е реалната цена на „Белене", при която са подписали договор? Да я кажат, нищо повече не искам. Ако руската страна иска да бъде коректен партньор, трябва да приеме инфлационен индекс от порядъка, какъвто министър Трайков и аз казахме, между 500 млн. и 1 млрд. евро. 2 млрд. и 400 млн. отгоре е възможно най-скъпият инфлационен индекс, който всъщност е приет и първите плащания са станали по този висок инфлационен индекс. Ако трябва да платим цена от 8, 9, 10 млрд. евро, аз няма да я платя. Който следващ иска, да плати. Игра на нерви. Ние искаме да направим евтина и сигурна централа - такава, каквато е по джоба на българските граждани".

В същото време премиерът Борисов коментира и скандала със СРС-тата. Той заяви, че не смята за необходимо вътрешният министър Цветан Цветанов и шефът на ДАНС Цветлин Йовчев да бъдат отстранени докато тече проверката. В средата на месеца предстои среща между депутати, главния прокурор и представители на службите, които да помислят за промяна в закона за специалните разузнавателни средства. Според Борисов в служба ДОТИ в МВР в момента се прави нещо, което не дава резултати в съда и това трябва да се промени.