Борисов и Дянков създадоха кризата у нас, твърди Станишев
Борисов и Дянков създадоха кризата у нас, твърди Станишев / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Управлението на ГЕРБ струва 7 млрд. лева на данъкоплатците, пресметна Станишев
61334
Управлението на ГЕРБ струва 7 млрд. лева на данъкоплатците, пресметна Станишев
  • Управлението на ГЕРБ струва 7 млрд. лева на данъкоплатците, пресметна Станишев

Фискалният резерв е паднал под санитарния минимум и вече е достигнал 3,9 милиарда лева, алармираха от левицата. По закон той не трябва да пада под 4,5 мрлд. лева. Според социалистите не е изключено управляващите да продължат с безразборното харчене и в следващите предизборни месеци.

7 млрд. лева струва на българските данъкоплатци управлението на ГЕРБ, това твърди лидерът на БСП Сергей Станишев. Станишев обясни, че прави сметката, като събира „изядения" фискален резерв, който при това правителство e паднал под санитарния минимум от 4,5 млрд. при заварени от предишното правителство над 8 млрд. лева и взетия от управляващите нов дълг от 3,3 млрд. лева и се изважда сумата, която е разплатена по стари дългове през януари тази година.

„Накратко казано ще заварим опоскана хазна. И нещо повече - очаквам от това правителство, което се държи абсолютно безотговорно, да продължат да харчат абсолютно неконтролируемо през първите шест месеца и ситуацията може още да се влоши. И тъй като е краят на мандата, време е господин Борисов не да се жалва, а да се отчете какво оставя", каза Станишев.

По думите на опозиционния лидер кризата в България са я създали министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Симеон Дянков, задълбочили са я неимоверно и са довели хората „до просешка тояга", а икономиката до „състояние на изкуствено дишане".

„И в тези условия управляващите държат кранчетата и пускат само на тези, които са близки до тях, до техните монополи във всеки едни бранш", каза Станишев. Соцлидерът обвини управляващите, че унищожават конкуренцията и свободната инициатива в страната.