Бизнесът: Разтревожени сме от случващото се в Косово
Бизнесът: Разтревожени сме от случващото се в Косово / netinfo

Независимостта на Косово повишава политическия риск най-вече върху Сърбия и Македония. Българската позиция е балансирана, това заяви в интервю за Дарик радио Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, коментирайки обявяването на независимостта на Косово. И България няма да се размине без последствия, както и другите околни държави, подчерта Прокопиев:

Доколкото виждам как се развиват политическите събития, България заема една балансирана позиция, която не излиза извън рамките на повечето държави от Европейския съюз, и в същото време остава шансове за нормални отношения със Сърбия.

Немалко български фирми са инвестирали в Сърбия и българската външнополитическа позиция не трябва да застрашава техните интереси там. В момента това според мен е постигнато. Ясно е, че България няма да бъде между първите, които ще признаят независимостта на Косово, и в същото време е ясно, че няма и да е между държавите, които няма да я признаят, а това ще стане в момент, когато отношенията със Сърбия позволяват това да стане по един нормален начин, без да се застрашават българските политически и икономически интереси.

Разтревожени сме от инвеститорска гледна точка от това, което се случва в Косово, тъй като и в Сърбия, и в Македония има значителни български инвестиции, заяви още Иво Покропиев. България трябва да присъства икономически в Косово, посочи той.

Според Прокопиев, Сърбия няма да предприеме рестриктивни мерки срещу инвеститорите на страни, които са признали Косово. Според него сърбите ще се ограничат единствено в санкции срещу Косово. Прокопиев подчерта:

Не очаквам преки последствия. По-важното е Сърбия да не предприема мерки към околните държави, които рано или късно ще трябва да признаят независимостта на Косово. Голяма част от българския износ за Европейския съюз минава оттам. Но аз честно казано не мисля, че Сърбия ще тръгне в тази посока, защото това би усложнило позицията на Сърбия изключително много дългосрочно и негативните последици за самата Сърбия биха били много по-големи от подобно действие. Смятам, че те ще се ограничат в реакциите си срещу Косово, така че Косово ще има много тежък икономически период и ще трябва да бъде поставено в ситуация на изкуствено дишане, на помощи и на дотации от международните финансови институции.

www.darikfinance.bg