Бернанке: Няма опасност за провал на Fannie и Freddie
Бернанке: Няма опасност за провал на Fannie и Freddie / netinfo
За американските ипотечни гиганти Fannie Mae („Фани Мей”) и Freddie Mac („Фреди Мак”) „ няма опасност от провал”, твърди председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке. Шефът на ФЕД каза това по време на изслушването си пред Конгреса. Акциите на двете компании се повишиха в Ню Йорк в сряда след изказването на Бернанке въпреки съмненията за тяхното бъдеще в дългосрочен план, предадоха Би Би Си и Си Ен Ен.

Борбата с инфлацията се превръща в приоритет, каза председателят на ФЕД. През юни инфлацията в САЩ нарасна до най-високото си ниво от 1991 година – 5 на сто на годишна база и 1,1 процента спрямо предходния месец.


В интервю за агенция „Ройтерс” известният инвеститор Джордж Сорос прогнозира, че кризата около най-големите американски ипотечни компании Fannie Mae и Freddie Mac, които са издали или гарантирали около половината от ипотечните кредити в САЩ, ще повлияе на цялата американска икономика, предаде БТА.

"Инцидентът (с Fannie Mae и Freddie Mac) няма да остане единично явление, прогнозира инвеститорът милиардер Джордж Сорос, допълвайки, че нестихващите вече година сътресения на финансовите пазари "са най-сериозната финансовата криза, която си спомняме".

Министерството на финансите на САЩ предложи да се увеличат кредитните линии за Fannie и Freddie до 2,25 млрд. долара за всяка от компании, а ако възникне необходимост - акциите им да бъдат купени.