Берлускони омекна за Alitalia
Берлускони омекна за Alitalia / снимка: БГНЕС

Италианският министър-председател Силвио Берлускони смекчи позицията си по отношение на партньорството на потъналата в дългове авиокомпания Alitalia с френско-датския консорциум Air France-KLM, предаде Би Би Си.

По-рано тази година Берлускони каза, че офертата на Air France-KLM, която вече е оттеглена е „неприемлива”. Но сега италианският премиер смята, че сделката би била „добро решение”. „Alitalia се нуждае от споразумения с международни партньори”, каза Берлускони след среща с френския президент Никола Саркози. „Air France би могла да бъде добро решение”, допълни той.

От Air-France-KLM, който оттегли офертата си, след като се профсъюзите й се противопоставиха, казаха, че подновяването на преговорите би било трудно.

Италианската компания се нуждае от спешна финансова инжекция, освен отпуснатия наскоро правителствен заем, за да оцелее.

Alitalia бе спасена от заем от страна на правителството в размер на 300 млн. евро, чието отпускане в момента се разследва дали не нарушава европейското законодателство. Миналия месец от компанията казаха, че оттеглянето на предложението за придобиване на френско-датския консорциум вещае несигурно бъдеще за превозвача. Сделката не можа да се осъществи, тъй като профсъюзите на бяха съгласни с плановете на кандидат-купувача за съкращаване на работни места и разходи.

Потъналата в дългове италианска авиокомпания отчете 495 млн. евро загуба за миналата година, като според превозвача тя се дължи на повишаващите се разходи за гориво и конкуренцията на нискотарифните авиопревозвачи.