/ БГНЕС
Българският енергиен холдинг ще отпусне на комплекса "Марица Изток" 50 милиона лева, каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседанието на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология. Отделно се отпускат още 5 милиона лева за актуализиране на заплатите на хората, работещи в дружествата, добави тя. Заплатите на хората, работещи в мините на комплекса, не са увеличавани вече 30 месеца, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов също се срещна с президента на КНСБ Пламен Димитров и представители на синдикатите на "Мини Марица-Изток". Акцент в разговора бяха въпроси относно бъдещето на комплекса "Марица-изток", както и мерките на правителството за справяне със социално-икономическата криза, породена от пандемията от COVID-19. В срещата при премиера са участвали вицепремиерът Томислав Дончев и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Борисов обсъди със синдикатите бъдещото на „Марица-изток“

Днес на срещата в Министерството на енергетиката са били обсъдени три теми - първата е енергийната стратегия на България до 2030 година, втората тема е състоянието на комплекса "Марица Изток", а третата тема е "Зелената сделка", подготвяна от Европейската комисия, каза министър Петкова.

Нашето правителство ясно е декларирала своето отношение към комплекса Марица Изток" и централите които работят с въглища. България ще продължи а разчита на тези централи поне до 2030 година, с хоризонт до 2050 година“, каза Теменужка Петкова.

В топлоцентралите на комплекса "Марица Изток" се произвеждат 46 процента от енергията, необходима на България, припомни Теменужка Петкова.