Bank of England иска ограничения за банките на Острова
Bank of England иска ограничения за банките на Острова / снимка: ЕPA/BGNES

Британската централна банка Bank of England призова да се наложат нови ограничения за банките, за да се избегне повторение на финансовата криза. Според финансовата институция трябва да се преосмисли начинът, по който банковите институции преценяват риска, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Според Bank of England банките са свръхразвити през годините на икономически бум, давайки повече заеми, отколкото пари влизат в техните сметки, което е спомогнало за сегашната финансова нестабилност.

В своя доклад за полугодието замeстник-управителят на Bank of England Джон Джийв призова да се "преосмисли фундаментално" начинът, по който се оценява рискът и предлага различни мерки, които имат за цел да ограничат рисковете, поемани от банките.

Британското правителство бе принудено да рекапитализира три големи банки в началото на октомври, използвайки план за 37 млрд. лири (47 млрд. евро) който послужи като модел за други страни с банки в затруднено положение. Първите признаци показват, че тези мерки са помогнали да се подкрепи банковата система, се казва в доклада, който обаче предупреждава, че някои проблеми в системата все още са налице и могат да позволят на банките да повторят грешките си.