Аталай оттегли идеята си за спиране на топлото в сгради с 2/3 неплатени сметки
Аталай оттегли идеята си за спиране на топлото в сгради с 2/3 неплатени сметки / netinfo

Председателят на енергийната комисия в Народното събрание Рамадан Аталай оттегли предложението си да се спира топлинната енергия в сгради, където 2/3 от абонатите не са си плащали сметките в продължение на два месеца. Това стана по време на обсъждането на второ четене на промените в Закона за енергийната ефективност.

Рамадан Аталай оттегли предложението си, след като чу критиките на всички депутати, които пожелаха да вземат отношение по идеята му. Надка Балева от левицата каза, че тя противоречи на правния мир. Огнян Герджиков от НДСВ посочи, че би подкрепил идеята, ако се измени член първи от Конституцията на страната и в него се запише, че България не е държава. Той поиска предложението да бъде подложено на гласуване, за да се види кои народни представители са научили какво значи правова държава. Преди него Мартин Димитров от ОДС поиска текстът изобщо да не се подлага на гласуване, защото изобщо не му било мястото в този закон. Колегата му Иван Сотиров от ОДС пък обвини Рамадан Аталай в откровен лобизъм за топлофикациите.

Исках депутатите да не стоят повече като щрауси със заровени глави в пясъка, а да признаят, че има проблем с топлофикациите, каза самият Аталай и след това оттегли предложението си. Така приключи и дискусията по закона за енергийната ефективност, гласуването ще е в четвъртък.