Аргументите за нов анализ на проекта „Белене са смешни според Трайков
Аргументите за нов анализ на проекта „Белене са смешни според Трайков / Sofia Photo Agency
Трайчо Трайков в Междуредие - 1
66371
Трайчо Трайков в Междуредие - 1
Трайчо Трайков в Междуредие - 2
  • Трайчо Трайков в Междуредие - 1
  • Трайчо Трайков в Междуредие - 2

Аргументите, с които се говори за нов икономически анализ за проекта "Белене", са смешни. Това коментира в интервю за Дарик бившият икономически и енергиен министър Трайчо Трайков. Според него всяко изказване за това колко полезна е "Белене" за България налива вода в мелницата на опонентите на държавата ни в Арбитражния съд по иска на "Атомстройекспорт" срещу НЕК.

Коментарите наливали вода в мелницата на руснаците

"Мисля, че на всички стана ясно колко несъстоятелен е този проект - единственото, което могат да постигнат такива разговори, е да се навреди на интересите на България в арбитража и да се насочи обществена и експертна енергия в абсолютно грешна посока", коментира Трайков. Бившият енергиен министър подчерта, че всяко изказване на овластени фактори как от "Белене" може да произтече нещо хубаво за страната ни, директно наливало вода в мелницата на опонентите ни в Арбитражния съд в Париж.

"При положение, че стана ясно, че този проект представлява малко повече от огромна корупционна машина, че това означава взимане на погрешно решение за десетилетия напред и че независимо кой строи централата, държавата неминуемо трябва да поеме рискове и да даде милиарди за инфраструктура - при положение, че всички тези неща станаха ясни, те продължават да се гъделичкат на тази тема", каза още по темата Трайчо Трайков.

ЕС излиза от рецесия, а България върви надолу

За първи път от началото на кризата България се движи в обратна посока на останалите европейски страни - от три месеца Европейският съюз излиза от рецесията, а ние вървим надолу, коментира още в ефира на Дарик бившият икономически министър Трайчо Трайков.

Българската икономика като цяло от началото на кризата се държи сравнително добре, отбеляза той, припомняйки, че след значителния спад през 2009 г. страната ни е имала минимален растеж през следващите три години. "Това, което е проблем в момента, е, че за първи път от началото на кризата България се движи в обратна посока на останалите страни от ЕС като цяло", коментира Трайков.

На въпрос дали това може да се обясни с тезата, че страната ни се движи след ЕС със забавени темпове, той коментира: "Не ми се вярва. По-скоро взехме грешен завой и то не благодарение на едно конкретно нещо, а благодарение на общата обстановка в страната".

За ръста на минималната заплата

Задължително е доходите в България да нарастват, но за целта фирмите трябва да имат условия да произвеждат по-високи печалби, коментира още бившият икономически министър. "Това пак е търсене на лесно решение", отбеляза Трайков по повод разговорите в тристранния съвет за увеличаване на минималната работна заплата.

Бившият министър посочи, че е привърженик на повишението на доходите по всички начини, включително и с ръста на минималната заплата. "Срамота е като страна-член на ЕС да имаме това ниво на доходи, така че ако цялата система на взаимовръзки и ефектите от тази мярка може да бъде понесена, да - защо не", допълни Трайчо Трайков.

Той обаче подчерта, че не става въпрос за лява мярка, защото дебатът в България не бил между левите и десните принципи. Той като икономист с десни възгледи нямал против да има повече държава, която да преразпределя повече от БВП. Проблемът е, че институциите в България не функционират по начин, който ефективно да разпределя тези средства, уточни бившият министър.

Влизането в Гражданския съвет на РБ не било връщане в политиката

Трайчо Трайков посочи, че решението му да стане част от гражданския съвет на Реформаторския блок не е връщане към професионалната политика в апаратния смисъл.

Гражданският съвет е начин Реформаторският блок да има взаимодействие с хората, които не са част от политически партии, уточни той. Като допълни, че формациите в Реформаторският блок са отстъпили част от своя партиен суверенитет. "Те приеха, че решенията на Гражданския съвет ще бъдат задължителни за тях - не ако те ги одобрят или ако ръководствата им се съгласят", поясни Трайков.

Бившият министър в кабинета "Борисов" не се ангажира с прогноза ще се развие ли Реформаторският блок като общ политически субект. "За момента няма предизборна коалиция, а всички са обединени от това, че пътят, който пое това правителство, е грешен и трябва максимално бързо да тръгнем по правилния път", обясни Трайков.

Запитан дали отношението към ГЕРБ може да раздели партиите и хората в Реформаторския блок, Трайков коментира, че в момента този въпрос не стои на дневен ред.