Акцизът на цигарите ще се увеличава плавно
Акцизът на цигарите ще се увеличава плавно / netinfo

Акцизът на цигарите ще се увеличава плавно през следващите три години, съобщи в село Старо Оряхово министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. По думите му това е съгласувано с двата синдиката в "Булгартабак" и ръководството на холдинга.

Министерството на финансите одобрява идеята и сега трябва да я приеме Народното събрание, посочи Димитров.

През 2008, 2009 и 2010 година акцизът на цигарите ще се увеличава с около 11 евро на хиляда къса. Акцизът върху горивата ще се увеличи през следващата година с 5 стотинки на тон, припомни Димитров.

Надявам се кризата със стачката на учителите да се разреши до началото на следващата седмица, правителството направи максималното, коментира още министърът. По думите му промяната в поведението на синдикатите е смущаваща и приличала на политически натиск върху тях.

Ако повишението на заплатите остане в рамките на тази професионална група, няма опасност от голяма инфлация, каза още Димитров. Ако исканията към бюджета за повишения продължат и от други социални група вариантът на държавата е или да започне да печата пари, или да вдигне данъците.

Министърът на икономиката и енергетиката направи първа копка за строителството на нов агробизнесцентър край село Старо Оряхово. Проектът е на стойност близо 5 милиона евро. Очаква се това ще бъде най-голямата агроборса извън Варна, в която ще има складове и помещения за изкупуване, замразяване, пакетиране и обработка на селскостопански продукти.