Агенцията за безопасност на храните погна търговците по пазарите
Агенцията за безопасност на храните погна търговците по пазарите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Непълно етикетиране и липса на документи за произход бяха едни от най-често констатираните нарушения при засилените проверки на Българската агенция по безопасност на храните, съобщиха от земеделското министерство.

Проверяват се пазари, борси и тържища, където се предлагат плодове и зеленчуци.

При една от проверките на столичен пазар от инспекторите на Областната дирекция по безопасност на храните, е било установено, че един от проверяваните търговци няма документи за произход на продаваните от него репички.

Продукцията е била възбранена и свалена от продажба. Инспекторите са констатирали още непълно етикетиране на продукцията. За нарушения е бил съставен акт за установяване на административно нарушение на търговеца.

По разпореждане на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, Агенцията по храните извършва засилени проверки на местата, където се предлагат плодове и зеленчуци в цялата страна.

Целта е предотвратяване на нелоялни търговски практики, проверка на произхода на плодовете и зеленчуците, придружаващите ги документи за качество, както и коректното етикетиране на стоките и срок на годност, отбелязват от ведомството.