АЕЦ Козлодуй ще иска освобождаване от плащане на дивидент, за да изпълнява проекти
АЕЦ Козлодуй ще иска освобождаване от плащане на дивидент, за да изпълнява проекти / снимка: Sofia Photo Agency

АЕЦ "Козлодуй" завършва предходната година с прогнозна печалба от 38 милиона лева след облагане с данъци, като са произведени 14 171 222 00014 171 222 000 киловатчаса електроенергия, съобщи заместник изпълнителният директор Александър Николов при представяне на резултатите на дружеството пред медиите, съобщава БТА.

В почивно-оздравителния комплекс "Леденика" във Врачанския балкан днес се състоя годишна работна среща на ръководството на АЕЦ "Козлодуй" с представители на медиите, на която бяха представени както резултатите от дейността на дружеството за 2013 г., така и приоритетните проекти, които ще изпълнява през настоящата година.

Николов отбеляза, че печалбата на АЕЦ би била по-голяма, ако през годината не е трябвало да плати около 11 милиона лева такса за 2012 г., както и същата такса за 2013 година.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов посочи, че ще поискат от правителството дружеството да бъде освободено от плащане на дивидент на държавата в размер на 80 на сто върху печалбата, за да могат да се изпълняват проекти за продължаване на експлоатацията на 5-ти и 6-ти блок, за повишаване на мощността на енергоблоковете, както и за изграждането на 7-ми блок.

По думите му АЕЦ е способна да финансира със собствени средства първите два проекта, ако бъде освободена от плащане на дивидент за следващите години.

Приоритетен проект за 2014 г. ще бъде продължаването на експлоатацията на двата "хилядника", който според изпълнителния директор е стратегически и за страната.

Към момента са внесени интегрираните резултати от комплексното обследване на двата реактора и изготвената програма за Пети блок в Агенцията за ядрено регулиране за одобрение, предстои скоро същите документи да бъдат внесени и за Шести блок.

В отговор на въпрос Иван Генов посочи, че прогнозната стойност за програмата за продължаване на експлоатацията на двата блока е в размер на 440 милиона евро. Той допълни, че на приблизително тази цена България може да има на практика нова атомна централа след изпълнение на програмата за модернизация, подготвена от консорциума между компаниите "Росенергоатом" и "Електрисите дьо Франс".

Той уточни, че след комплексното обследване от консорциума са предложили удължаването на експлоатационния срок за двата блока да бъде 30 години, тъй като резултатите от обследването на реакторите са много добри.