800 млн. лева са събрани за погребване на блоковете в Козлодуй
800 млн. лева са събрани за погребване на блоковете в Козлодуй / netinfo
800 млн. лева са натрупани в двата фонда за извеждане от експлоатация на реакторите на АЕЦ „Козлодуй”. Тези средства са недостатъчни, тъй като само за един блок са необходими около 300 млн. евро. Това каза председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев и допълни, че трябва да се търсят допълнителни източници за финансиране.

Той пропомни, че първите четири блока на централата в момента са на нулева мощност, но за нито един „Козлодуй” няма разрешение за извеждане от експлоатация. Такава прцедура може да бъде започната за блокове 1 и 2 на атомната ни централа, уточни председателят на АЯР.

В близките години ръководството на атомната централа трябва да представи подробен план за закриване на раекторите, включително и с необходимото финансиране.

До края на годината експертите от ядрения регулатор очакват да получат проектите за двата ядрени реактора в новата централа – „Белене”. Ако не се изискват допълнителни разяснения към проектите, агенцията ще издаде заповед за одобряването им в срок до 9 месеца. След това ще започне и изграждането на реакторите.