40 млн. евро ще внесе като бонус в бюджета фирма Тотал
40 млн. евро ще внесе като бонус в бюджета фирма Тотал / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
40 млн. евро ще внесе като "бонус" в бюджета фирма "Тотал"
56102
40 млн. евро ще внесе като "бонус" в бюджета фирма "Тотал"
  • 40 млн. евро ще внесе като "бонус" в бюджета фирма "Тотал"

40 млн. евро ще бъдат внесени като "бонус" в държавния бюджет от фирма "Тотал", която ще прави проучванията за наличие на нефт и газ в блок "Хан Аспарух". Това съобщи енергийният министър Делян Добрев при подписването на договора. Добрев подчерта, че използването на собствени ресурси е пътят на страната ни за освобождаване от енергийната зависимост. "В рамките на десет дни в държавния бюджет като част от концесионните плащания ще влезе бонус от 40 млн. евро. Във фазата на проучване няма концесионни плащания. Във фазата на проучване има плащания на площ, които са регламентирани в законодателството и наредбите", каза министърът. Добрев обясни, че по време на концесията, когато се стигне до концесия след пет години, концесионните плащания са между 2 и 30 на сто от стойността на добитите количества, като процентът се определя на базата на това колко продуктивни са сондажи. Очакванията са, че при продуктивни сондажи концесионните възнаграждения за държавата след проучвателната фаза ще бъдат близо до 30 процента, което означава, че 30 процента от добитите количества ще влизат в държавата.

Междувременно енергийният министър опроверга твърденията, публикувани в руски медии, че отстъпката в цената на руския природен газ, която трябва да влезе в сила със задна дата – от първи април, ще бъде по-малка от 11,1 на сто с аргумента, че не е записано конкретно число: „И в трите договора са записани конкретни числа. Ние имаме три договора за доставка на газ. В различните договори отстъпката е различна, но средно тази отстъпка, калкулирана през количествата, прави 11,1 на сто", каза Добрев.

Той се похвали още, че тази година се очаква концесионните такси да бъдат 180 млн. лева. До момента вече в хазната са влезли 100 млн. лева. Това е много над задачата, поставена от финансововто министерство, за събиране на концесии за 63 млн. лева тази година, колкото са събрани и миналата. Добрев допълни, че се обмисля да се създаде фонд за подпомагане на културното наследство с 20 – 30 % от събираните концесии.