350 000 пенсионери получават 50 лв. еднократно през ноември
350 000 пенсионери получават 50 лв. еднократно през ноември / снимка: Sofia Photo Agency
Всички пенсионери, които получават до 113,49 лв. и нямат допълнителни доходи, ще получат еднократна помощ от 50 лв. към пенсиите си за ноември, реши правителството. Мярката ще обхване около 350 000 души. По 100 лева ще бъдат изплатени на семействата които получават енергийни помощи.

Социалният министър Емилия Масларова бе категорична, че пенсионерите ще получат това, което им е обещало правителството.

„Поставя се въпросът защо са излъгани пенсионерите и се коментира. Искам да кажа защо не по 100 лв. Защото по 100 лв. ние дадохме на хората, които получават енергийни помощи, но тези 100 лв. се дават на домакинство”, обясни Масларова.

Правителството гласува още времето за отпускане на социални помощи за хората в трудоспособна възраст да бъде намалено от 12 на 6 месеца.

Министър Масларова уточни, че през септември 17838 души са отпаднали от програмата за социално подпомагане. „От тях 9600 души вече са започнали работа по програмите за заетост, а малко над 2000 души пък са се включили в курсове за квалификация, ограмотяване и така нататък”, допълни министър Масларова.

Кабинетът гласува промени в националния план за действие по заетостта. Според тях бабите и дядовците ще могат да гледат внуците си до 3-годишна възраст срещу заплащане. Друга новост е пренасочването на средства към програмата за чиракуване.

„Тъй като по тази програма има интерес повече хора да се наемат като чираци, за които плащаме минимална заплата плюс осигуровка, но се плаща и определена сума на обучителя на чиракуващия”, обясни социалният министър.

Министър Масларова каза още, че за изпълнението на програмата „Подкрепа на майчинството” до 31 август са изразходвани над 1,5 млн. лв.