30% от времето за изпълнението на европроекти се прахосва за представяне на документи
30% от времето за изпълнението на европроекти се прахосва за представяне на документи / снимка: БГНЕС

Ще стартираме с проекти по новите оперативни програми "Иновации и конкурентоспособност" и "Човешки ресурси" близо година по-рано, отколкото това се случи при първия програмен период 2007 - 2013 г., каза заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев по време на конференция за кохезионната политика на ЕС.

Би трябвало сега да изместим фокуса от въпроса "колко" към въпроса "какво", защото понякога имаме повече пари отколкото добри проекти, заяви Дончев. Той подчерта необходимостта и от синхронизирани действия, за да се реализират успешно проектите.

Няма как например един интегриран воден проект да бъде реализиран без синхронни действия между местна и централна власт, посочи Дончев. Той открои като приоритет и сближаването чрез изпълнението на европейски проекти между по-бедните и по-богатите райони на България.

Законът за еврофондовете и Законът за обществените поръчки са в момента в етап на съгласуване, тези два закона ще бъдат основните при насочването на средствата по програмите по най-справедлив и прозрачен начин, каза Дончев. Взели сме решение
за създаване на академия за обучение за работа по еврофондовете, обяви още той и поясни, че не става въпрос за нова администрация, а по-скоро за взаимно обучение на експерти.

Предстои ни да се научим да правим реформи с европейски пари, подчерта Дончев. До 2023 г. освен да изпълним по най-добрия начин инвестициите от този програмен период и трябва и да се готвим за намаляващо финансиране от програмния период след 2020 г. поради икономическото развитие на страната, каза вицепремиерът.

Дончев посочи, че трябва да се замислим за цената на контрола върху проектите. Понякога на един бенефициент отнема около 30 процента от времето за изпълнение на проекта представянето на документи до всички контролни органи, отбеляза вицепремиерът и допълни, че това не е добра практика.

Всеки трябва да носи лична отговорност - както при подписване на договорите, така и при подаване на сигнали за нередности, подчерта още Томислав Дончев. Той прогнозира, че сега преди местните избори ще завалят сигнали за нередности по проекти, по-голямата част от които ще се окажат неоснователни, но ще костват десетки часове работа на контролните органи.

Източник: БТА