200 оферти от наши и чужди строителни предприемачи има община Велинград
200 оферти от наши и чужди строителни предприемачи има община Велинград / netinfo

Общината във Велинград е получила 200 инвестиционни предложения от български и чуждестранни строителни предприемачи, но общинският съвет наскоро е гласувал ограничения в интензивността на застрояване, за да не изпадне градът в ситуацията на други курортни селища. Това съобщи пред журналисти кметът Иван Лебанов.

Кметът уточни, че предложенията са от български и руски инвеститори. Ограниченията в строителството предвиждат бъдещите хотели да бъдат до 4-5 етажа. Инвестиционната програма на общината за тази година е 16 млн. лв., а за туристическа реклама са похарчени 100 000 лв. Кметът подчерта, че един от основните проблеми е ниската събираемост на туристическа такса, която е един лев за нощувка.

Това е болен проблем за общината – събираемостта на курортните такси е доста ниска. Ние разполагаме с около 4000 легла, а събираме около 180 000 лв. на година. За пример в община Хисар от 1600 легла получават същата сума – около 180 000 лв. при същата курортна такса.

Иван Лебанов коментира, че стремежът е Велинград да се превърне в целогодишен курорт. В момента интересът на туристите е предимно през лятото и почивните дни. Общината е подготвила проекти за 30 млн. евро по различни оперативни програми. Някой от тях са за изграждането на съоръжения за зимен туризъм в района на Юндола Куртово. Има идеи за резвитието на исторически туризъм заради наличието на ранно тракийски селища, на които предстои да се направят разкопки.