17,2% от БВП на Сърбия пристига „по пощата” от чужбина
17,2% от БВП на Сърбия пристига „по пощата” от чужбина / netinfo

Сръбската диаспора внася всяка година 5 млрд. долара под формата на помощи за членовете на своите семейства, които са останали в Сърбия. Това е около 17% от Брутния вътрешен продукт на страната, съобщи сръбският министър по въпросите на диаспората Сърджан Сречкович, цитиран от АФП и БГНЕС.

"Става въпрос за капитал, предназначен главно за потреблението и който оказва сериозно влияние върху живота на гражданите. Това е една от причините, поради които животът в Сърбия е по-добър, отколкото показва статистиката", уточни Сречкович.

Той съобщи, че тези суми, които пристигат в Сърбия „по пощата”, представляват 17,2 процента от БВП. Според министъра сръбската диаспора в света е около 3,5 милиона души. Членовете й живеят главно в Западна Европа и Северна Америка, но също така много сърби има в Австралия и Южна Африка.

Сречкович призова сръбската диаспора да "инвестира в икономиката на страната, която според всички параметри бележи ръст". Той призова за "опростяване на базата от регламенти, свързана с инвестициите и създаването на предприятия", която определи като "прекалено бюрократична".