14 000 европроекта в земеделието за 200 млн. лева са подготвени безвъзмездно
14 000 европроекта в земеделието за 200 млн. лева са подготвени безвъзмездно / снимка: БГНЕС, архив

Националната служба за съвети в земеделието е подготвила безвъзмездно 14 000 проекта на стойност 200 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони. Това каза Десислава Танева на втората регионална конференция на съветническите служби от Югоизточна Европа на темата „Обучение и ключови компетенции на съветниците в областта на земеделието - ползи и предимства за фермерите".

Танева посочи, че в настоящия си мандат, политическото ръководство на Министерството на земеделието се стреми да укрепи административния капацитет на Националната служба за съвети в земеделието, за да подобри още повече ефективността ѝ.

„Трябва да разширим обхвата на консултантските услуги и дейности, които тя предоставя на нашите земеделски производители, за да постигнем една подкрепа за най-малките и уязвимите земеделски производители. Така те ще укрепнат и ще повишат конкурентоспособността си", посочи още министър Танева. Тя коментира края на първия програмен период на страната ни и прилагането на Програмата за развитие на селските райони като посочи, че към днешната дата страната ни е усвоила близо 82% от общия бюджет европейски средства и национално съфинансиране - приблизително 3,2 млрд. евро.

Министър Танева коментира още, че по мерките, които са отворени по новата Програма за развитие на селските райони, проектни предложения са подали 9% от всички регистрирани земеделски стопани. Тя изтъкна, че интересът към програмата е голям, бюджетът ѝ не може да удовлетвори всички заявления, а това налага работа в условията на ранкинг. Според министъра на земеделието именно това е основната задача на Националната служба за съвети в земеделието - да подкрепи най-уязвимите земеделски стопани и да им помогне с изготвянето на качествени проекти.