? 6 млрд. са преките чуждестранни инвестиции в БГ през 2007 г.
? 6 млрд. са преките чуждестранни инвестиции в БГ през 2007 г. / снимка: Sofia Photo Agency

Американските инвестиции в българската икономика все още са назад в класацията след основните европейски държави, но това е нормално заради европейската принадлежност на България. Това заяви премиерът Сергей Станишев пред участниците в инвестиционния форум в Харвард клуб в Ню Йорк.

Премиерът посочи, че през миналата година страната ни е привлякла рекорден обем преки чуждестранни инвестиции – 6 млрд. евро, което на фона на население от 7.7 млн. души е впечатляващ резултат. Значителният ръст на вложенията в българската икономика през последните години се дължи на политическата стабилност и непрекъсваните реформи, сред които постоянното опростяване на данъчната система, отбеляза Станишев. Той посочи и че по данни на НСИ през първите три месеца на годината е отбелязан ръст от 7% на Брутния вътрешен продукт и 8.5 % индустриален ръст.

Премиерът припомни, че България е единствената сред страните-членки на ЕС, която беше обявена наскоро от Световната банка за държава сред 10-те най-успешни реформатори в света за 2007 година. Той посочи и че в общото европейско пространство страната ни се откроява със значителен бюджетен излишък.

Икономическият растеж и инвестициите идват в една страна със здрава работа, а не по чудо, обяви пред американските инвеститори министър-председателят.

Посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова посочи, че преди 3 години, отново в Харвард клуб, са били представени условията за бизнес в България, като резултатът от това е, че няколко американски компании са взели решение да вложат парите си в българската икономика.

Вицепремиерът Ивайло Калфин посочи, че ситуацията на енергийния пазар в световен мащаб може да има известен позитивен ефект заради износа на енергия. Страната на практика покрива дефицита от електроенергия в региона, поясни Калфин.