Как САЩ използвали радиоактивни оръжия за тайни убийства
Как САЩ използвали радиоактивни оръжия за тайни убийства / netinfo

Разсекретени съвсем наскоро американски документи показват, че по времето на Студената война Съединените щати са разработвали нова концепция за водене на война на основата на радиоактивни оръжия за убийства на военни или цивилни лидери. Тези оръжия са били на базата точно на такъв полоний, с какъвто беше отровен в Лондон бившият руски контраразузнавач Александър Литвиненко.

Строго секретните американски документи показват, че „зелена светлина” на разработките е дадена от командването на американската армия още през 1948 година. Целта е била да се достигне "нова концепция за водене на война" за заразяване на дадена територия или отделни лица, като се използват радиоактивни материали от производството на атомни оръжия.

След разработването и използването на атомната бомба по време на Втората световна война, американските учени открили, че радиоактивните вещества, използвани или получени в процеса на създаването й могат да бъдат смъртоносни и могат да бъдат използвани като "особено страшна разновидност на отровен газ".

В документите, строго цензурирани от правителството, не се споменават конкретни лица, които да са били потенциални мишени. Не се споменава и дали радиоактивно оръжие изобщо е било използвано или дори разработено от САЩ. Инициативата за използване на радиоактивни оръжия изглежда е отшумяла към 1954 година донякъде и заради убеждението на Държавния департамент, че е по-добре да се заложи на ядрените оръжия. Не е ясно дали работата не е била прехвърлена към друга агенция като ЦРУ например.

Основните приоритети в разработките на армията са били оръжия спускани от въздуха, способни да заразяват "населени или други критични зони за дълги периоди от време"; комбинирани силно избухливи и радиоактивни оръжия; и въздушни или наземни оръжия, които да разнасят зараза в дадена област, предизвиквайки необходимостта от евакуация.

На четвърто място е поставено разработването на "военни материали за нападение на отделни лица", с използване на радиоактивни вещества, "за които няма терапия". Целта на тези разработки е било тайно оръжие, при употребата на което да е невъзможно да се докаже намесата на правителството. Радиоактивните вещества са били идеални за случая, защото са силно отровни и мишените им не могат да ги помиришат, вкусят или да разберат за нападението по някакъв друг начин. Радиоактивният полоний, използван за убийството на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко, има точно такива характеристики, каквито са търсели американските учени.

Да припомним и че до 1976 година убийството на чуждестранни лица от агенти на американското правителство не беше изрично обявено за незаконно.