2,4 милиарда души в света живеят без тоалетна
2,4 милиарда души в света живеят без тоалетна / Thinkstock/Getty Images

Наличието на тоалетна на работното място „спасява живот" и „повишава икономическия растеж", се казва в изявление на Международната организация на труда (МОТ) по случай „световния ден на тоалетната".

Във видео обръщение генералният директор на МОТ Гай Райдър посочва, че „2,4 милиарда души, една трета от човечеството, живеят без тоалетни" и болестите, причинени от липсата на канализация и хигиена, предизвикват една пета от смъртните случаи на работното място.

Всеки пети млад българин живее в лоши условия на дома

Освен това, „спадът в производителността на труда", който се дължи на такива болести, годишно снижава с 5% БВП в много държави.

Райдър алармира, че „във фабрики, магазини, училища, на пазари и дори в болници, служителите трябва да избират дали да влязат в примитивна преливаща тоалетна, или да търсят отходно място навън".

Тоалетна, която работи без вода

Някои работници ограничават храната и напитките, за да не им се налага да ползват тоалетна. Други потискат нуждите си, посочва ръководителят на МОТ.
Гай Райдър изтъква, че заетостта зависи и от здравето.

В световен мащаб за посрещане на нуждите от водоснабдяване и канализация са необходими повече от 50 милиарда долара.

Гид показва къде са най-атрактивните тоалетни

Тази година световният ден на тоалетната е под надслов „Тоалетна и заетост", за да се наблегне, че наличието на тоалетни е „съществен елемент от достойните условия на труд". Целта е до 2030 година всеки жител на планетата да има достъп до тоалетна.

Източник: БГНЕС