Руски студенти направиха лятната си практика в Белоградчик
Руски студенти направиха лятната си практика в Белоградчик / Община Белоградчик

В Белоградчик приключи лятната учебна практика на студенти от факултета по география на Московския държавен университет "М. Ломоносов" и техните научни ръководители доц. Наталия Николаевна и Николай Михайлович. Те се срещнаха с кмета на общината Борис Николов, с когото споделиха целите и актуалните теми по които са работили по време на тазгодишната практика. Стана ясно, че акцентът е в събирането на данни за номинирането на определена територия в региона в Европейската мрежа на геопарковете към ЮНЕСКО.

Идеята за геопарка бе дадена през 2007 година от научните ръководители на студентите, а към момента по нея активно работят студенти и проф. дгн Димитър Синьовски - зав. катедра "Геология и геоинформатика" на Минно-геоложкия университет "Иван Рилски" - София. Освен ежедневните походи, в своята научно-изследователска работа московските гости проведоха срещи с ръководствата на общинските служби "Земеделие и гори" в Белоградчик и Димово и Държавно горско стопанство Белоградчик.

Събраният картографски материал дава характеристика на територията предвидена за геопарк - какъв е делът на селскостопанските култури, площта на дървесните видове и новозалесените територии. На срещата със земеделски производители в Димово бе проявен интерес към културите, които се засяват по долината на река Арчар и какво количество и видове естествени и изкуствени видове тор се използват за 1 дка.

По време на своето пребиваване гостите от Русия посетиха и музеите в града, Белоградчишката крепост, пещерата "Магура" и крепостта "Баба Вида".
Ръководителите на руските студенти и кметът на община Белоградчик подписаха нов договор за сътрудничество за срок от 5 години, който влиза в сила от 01 януари 2017 г.