Отиде си актьорът Илия Добрев
Отиде си актьорът Илия Добрев / netinfo

На 74-годишна възраст днес си отиде актьорът Илия Добрев, въплътил се в образа на Васил Левски, съобщиха от Съюза на артистите в България. Актьорът си отиде в деня, в който отбелязваме 143-тата годишнина от гибелта на Апостола.
Илия Добрев е роден на 10 февруари 1942 година в град Хасково. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1967 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев и Методи Андонов. Най-известната му роля е на Васил Левски в „Демонът на империята“ (1971). Зрителите ще го помнят и като Митю от популярния телевизионен спектакъл „Криворазбраната цивилизация“ (1974) по пиесата на Добри Войников. Последната му роля пред камера бе в сериала „Столичани повече“.

Освен актьор, Илия Добрев е и режисьор. Има над 45 постановки и над 180 роли, от които над 40 в киното и телевизията.
Носител е на множество театрални награди, сред които наградата на Съюза на българските артисти за най-добра мъжка роля през 1975 г. за ролята на Кратун в "Напразни усилия на любовта" от Уилям Шекспир, Първа награда за мъжка роля на Прегледа за българска драма и театър (1976) за ролята на Тодор в "От земята до небето" от Никола Русев. За ролята на проф. Преображенски в "Кучешко сърце" отново получава наградата на Съюза на българските артисти за най-добра мъжка роля през 1988 г. Започва преподавателската си дейност като асистент, а от 2001 г. е професор в НАТФИЗ.

Отиде си актьорът Илия Добрев
netinfo

През 2013 г. бе обявен за почетен гражданин на Димитровград, където живеят неговата сестра и брат. В димитровградския театър Илия Добрев е работил, като гост режисьор в годините назад.
Илия Добрев е глава на театрално семейство - съпругата му е актрисата Нина Стамова, дъщеря му - Яна Добрева, е един от най-добрите съвременни български драматурзи, а синът му Ясен е сценограф.

 

Поклон пред паметта му!