При Ряховец вероятно се е издигал древен тракийски град, смятат археолози
При Ряховец вероятно се е издигал древен тракийски град, смятат археолози / DarikNews.bg

Крепостта Ряховец е най- прецизно изграденото съоръжение в Средновековна България в периода 12- 14 век. Няма друга крепост с толкова перфектно построени порти, крепостни стени и кули. Прецизната фортификация означава, че част от нашата средновековна армия е била ситуирана именно в Ряховец, а не в столицата Търново, каза археологът проф. Хитко Вачев, който е част от екипа, проучващ крепостта край Горна Оряховица. Редовните разкопки на обекта бяха възобновени след 23-годишно прекъсване.

Проучванията ще приключат в средата на юли, като община Горна Оряховица осигури финансиране в размер на 20 000 лв. Разкопките се провеждат от специализиран екип археолози с научен ръководител Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей във Велико Търново, зам.-ръководител е Мая Иванова от Историческия музей в Горна Оряховица. Проф. Хитко Вачев е научен консултант на екипа, тъй като е ръководил разкопките преди 23 години.

“Ряховец не е проста крепост, това е ключът към столицата Търново”, коментира проф. Вачев. Той обясни, че армията на Средновековието не е стояла в столицата, а близо до нея. Затова Ряховец е изградена толкова перфектно. Има и подградия, в които се е развивало занаятчийско производство и всичко съпътстващо, нужно за обслужване на военния гарнизон, добави археологът. Той изказа още една хипотеза, свързана с тракийския културен пласт на обекта. “Освен при Ряховец, никъде другаде в Търново не е открита крепостна стена от този период. Възможно е да сме попаднали на тракийския град Зикидева. При предишните проучвания тук са открити 12 амфорни печата, които показват интензивни търговски връзки на това населено място от тракийската епоха с гръцките колонии. Тези печати се поставят върху дръжките на амфорите с вино и зехтин. Никъде в Търново няма крепостна стена от това време, а става дума за град от тракийската епоха”, категоричен е проф. Вачев.

Основните цели на археологическото изследване през тази година бяха да допроучим старите разкопки и да изясним стратиграфията на културните пластове в пространството между северната и главната порта на крепостта, каза ръководителят Илиян Петракиев. Археологическите проучвания в предишните години доказват съществуването на крепостта през Средновековието, колегите са разкрили и документирали трите порти на крепостта и участък от северната крепостна стена. Сега установихме, че главната югоизточна порта е преустройвана няколко пъти. В средновековната част от строежа й се разграничават три строителни периода. Все още не може да се каже с точност хронологията, надяваме се това стане на по-следващ период, ако открием номизматичен материал, посочи Петракиев. На обекта е открит сериозен културен пласт от тракийската епоха. Изненада за археолозите е наличието на крепостен зид от това време. В централна северна България това е изключителна рядкост. Запазен е във височина от 1 метър. Именно това дава основания за хипотезата, че тук е имало древен тракийски град.

Животът на крепостта Ряховец е продължил поне две хилядолетия -  от първо хилядолетие преди Новата ера до 1444 г., каза още археологът. От тракийския период е открито и огнище с каменен свод и много добре изработена подложка от глина, запълнено с камъни. Възможно е да има ритуален характер, но това тепърва ще се проучва. Намерени са още костени украшения, сребърни обеци, част от амулет от тракийската епоха, излезли са части от луксозна керамика от тракийската и средновековната епохи.

При Ряховец вероятно се е издигал древен тракийски град, смятат археолози
netinfo

В момента екипът работи при северната порта, където се разкриват средновековна улица и подходи към жилищни квартали. Обектът обаче трябва да се консервира, за да може догодина проучването да продължи във вътрешността на крепостта.

Кметът инж. Добромир Добрев съобщи, че се очаква до края на годината със своя заповед министърът на културата да обяви Ряховец за национален обект. Градоначалникът увери, че догодина проучванията ще продължат. "В района на сегашните разкопки се намира сметището на Г. Оряховица. За неговото затрапване има разработен проект, който ще започне от следващата година, а след това се разкрива възможност за допроучване на Ряховец. Убеден съм, че с работата на този екип от археолози крепостта ще се превърне в значима културна находка не само за региона, но и за цяла България”, каза инж. Добрев. След приключване на сегашния археологически сезон ще бъдат взети мерки за охрана и консервация на обекта.