/ БТА
С народния ритуал „зажънване“ в Община Тунджа дадоха символично начало на кампанията по прибиране на ечемика. Домакини на откриването на жътвата за десета поредна година бяха земеделските масиви в село Търнава, в подножието на Бакаджишките възвишения.

БТА

Житните полета първо бяха осветени, за да е успешно прибирането на реколтата в хамбарите. „Пътя на хляба“ благословиха архиерейският наместник на Ямболска духовна околия архимандрит Димитрий и отец Стоян. Самодейци от читалищата направиха ритуалното зажънване със сърпове и паламарки, изпълнявайки характерни жетварски песни и наричания. По традиция жетварите дариха първите житни снопове и ръкойки на стопаните на нивата, които ги възнаградиха за труда им с "желязна пара".

БТА

Обработваемата земя в Община Тунджа е над 1 милион дка, което я нарежда като най-голямата земеделска територия в Южна България, припомни кметът Георги Георгиев. „Изключително важен е този отрасъл за икономиката на общината, а и за България. Тази година има всички предпоставки за една много добра реколта“, каза още кметът на общината.

БТА

Стопаните очакват още по-добри добиви на ечемика от миналогодишните, които в област Ямбол бяха 507 кг от декар. Същинската жътвена кампания в региона ще започне след около седмица, поради падналите през последните дни валежи, посочиха пред БТА земеделските производители Таня и Теодор Тодорови, които отглеждат 40 хил. дка с различни култури в Ямболско.

БТА

Пищният празник продължи с раздаване на курбан за здраве и берекет в парка на селото. Организаторите от общината и фирма „Пеликан Агро“ организираха и традиционните конкурси на жетварска тематика за кулинарно творчество и детски рисунки.

БТА

Най-добрите обредни хлябове, краваи, баници и детски творби бяха подредени в изложба. 

БТА

БТА