Започват Коледните пости
Започват Коледните пости / Дарик - архив

От днес започват Коледните пости. Те продължават 40 дни до Рождество Христово. През този период вярващите християни се подготвят духовно за посрещането на голямото събитие – раждането в плът на Сина Божи. Тези 40 дни са време, в което те се молят по-усърдно, размишляват за сторените грехове, изповядват се, причастяват се.

Заедно с духовния подвиг, те се лишават и от блажни храни, като целта е да се смири тялото и да се покаже, че духът го ръководи, а не обратното. Не се разрешават храни от животински произход – месо, мляко, сирене, кашкавал, яйца, масло.

По принцип Рождественският пост е „радостен пост“, защото е свързан с радостно събитие в края си. Той е по-лек от Великденския. През него може да се употребява олио и по малко вино във всички дни без сряда и петък. На Никулден даже се разрешава риба и вино.

Как и колко дълго да пости всеки християнин зависи от неговото решение и от здравословното му състояние. Има случаи, в които постът се облекчава, по различни причини. Затова преди да се пристъпи към него е добре да се проведе разговор със свещеник.

По темата