Снимката е от друго подобно учение
Снимката е от друго подобно учение / ОД на МВР Монтана
Учението „Издирване и спасяване при разрушения в градска среда с последващи инциденти с опасни вещества” започва днес на територията на община Монтана. В учението ще вземат  участие и централни и местните структури, реагиращи при бедствени ситуации – МВР, Академията на МВР, “Охранителна полиция” – ОД на МВР - Монтана,  Гранична полиция, Жандармерия, Дирекция комуникационни и информационни системи на МВР, Напоителни системи – клон Мизия, БЧК, Спешна медицинска помощ, Областната дирекция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция в град Монтана. Освен тях ще се включат и 140 спасители и пожарникари от Грузия, Дания, Турция и Италия.
         

Снимката е от друго подобно учение
ОД на МВР Монтана

Международните екипи от Турция и Грузия ще демонстрират уменията за спасяване по алпийски способ, при инциденти с голям брой пострадали в катастрофи, спасяване на пострадали в тунел на магистрала след срутване, при кални свлачища и лавини, а датският екип ще ликвидира последиците от възникнали инциденти с опасни вещества. Чуждестранните екипи ще използват и кучета-спасители за търсене на  пострадали хора под развалини.
        
Целта  е да се тестват възможностите на различни държави  за реагиране и сътрудничество  при  ликвидиране на  последиците след мащабни бедствия.
       
Националните и международните екипи се планира да се проведат тренировъчни дейности в районите:
        - град Монтана: полигон на „Центъра за професионална квалификация” – РДПБЗН, язовир „Огоста”, в недостроената сграда (хирургически блок) до МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД, като международните екипи се планира да се разположат на лагер на терен на ул. „Диана”№27 в Северната промишлена зона (до Мебелната къща);
        - с. Горно Церовене при язовир „Огоста”;
        - с. Ерден - тунел към канал на недоизградена напоителна система на язовир „Огоста”.
 

Снимката е от друго подобно учение
ОД на МВР Монтана

Областният щаб ще протренира плана за реагиране при земетресение и при инциденти с опасни вещества. Пожарникарите от Монтана ще се подпомогнат от доброволците от община  Монтана и  община Вълчедръм. Проектът се реализира по линия на Механизма за Гражданска защита на Европейската  комисия.
Водещ партньор в консорциума е доброволческата хуманитарна организация Йоханитер-Унфал-Хилфе (Johanniter-Unfall-Hilfe e.V.) - Германия, избрана от Европейската комисия за провеждане на цикъл от учения EU ModEX 2017/2018. Учението ще продължи до 23 март.      
ОД на МВР Монтана