пожарен автомобил
пожарен автомобил / Дарик Враца
В Монтана днес се провежда пожаро-тактическо учение, с участието на сили и средства на Единната спасителна система. Учението се осъществява     на територията на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев”, в района на инфекциозния корпус.
Целите на тренировката са проверка на степента на подготовка и повишаване на готовността за реагиране на силите и средствата на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Монтана  при пожари; повишаване на готовността и координацията на  основните и съставните части на Единната спасителна система за реагиране при пожари.

В учението участват над 150 души от основните и съставни части на Единната спасителна система, в това число 34 доброволци от доброволните формирования по пожарна безопасност и защита на населението към общините: Монтана, Вълчедръм, Чипровци, Вършец, Георги Дамяново, Медковец и Якимово.

Пожарникарите и спасителите ще разиграят в реална среда гасене на пожар в болнично заведение и търсене, спасяване, и евакуиране на пострадали пациенти с използване на алпийски способи. По време на учението ще се представят дейности по химическо разузнаване и деконтаминация на пострадали и първореагиращи.