Заловиха бракониери с моруна и чига
Заловиха бракониери с моруна и чига / ИАРА

Близо 50 кг моруна е открита при проверка на черен път в землището на ломското село Орсоя, съобщиха от ИАРА. В проверката са участвали инспектори от ОИД - Видин, ЕДГПУ - Видин, ОД БХ - Монтана, 02 ГОДГ  ГПУ Видин и секторите "Рибарство и контрол" на ИАРА Монтана и Видин.

Рибата е била разфасована и прибрана в два автомобила - "Мицубиши Паджеро", собственост на И. Д. от гр. Лом , където имало 29,600 кг от есетровата риба, и във "Фолксваген Голф", собственост на Н.П. от с. Винарово, община Ново село, където са открити  разфасовки от моруна с тегло 18.500 кг.  и 1 бр. чига.

Рибите са превозвани в нарушение на забраната за извършването на риболов в Българската акватория на река Дунав и Черно море на есетрови риби, както и пренасянето, превозването и продажбата им за срок от 4 години, считано от 01.01.2012 г. На мъжете са съставени актове за превоз на забранен за улов вид риба, за липса на документи за произход и първа продажба на рибата, както и за превоз на риба в неспециализиран транспорт, съгласно ЗРА. Рибата е иззета с протокол от служители на ОИД Видин. 

 

Инспекторите от сектор "Рибарство и контрол" на ИАРА Монтана съвместно със служители от 02 ГОДГ на ГПУ Видин са извършили проверка и по река Дунав. В района на 756-757 речен км са открити и иззети незаконно поставени риболовни уреди - кърмаци, 11 бр. лави по 70 куки. Уредите са конфискувани и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.