задушница
задушница / Дарик архив
Днес е една от т.нар. “вселенски задушници” в годината. Тя е винаги в съботата преди Неделя Месопустна. Идеята е преди да започне великденският пост да си спомним и да отдадем почит на нашите близки, които вече не са сред нас. На този ден във всички православни храмове се отслужват заупокойни свети литургии, а след тях и панихиди за починалите. И за литургията, и за панихидата могат да се запишат за молитвено споменаване имената на нашите починали близки.

Вярващите носят в храма, а след това и на гроба на близките си, варено жито, хляб, вино и мед. Това са задължителните неща, защото те имат своето символично значение. Житото и хлябът символизират вярата ни във възкресението на мъртвите. Виното напомня за пролятата за греховете ни кръв на Иисус Христос. Медът е знак за надеждата ни, че близките ни ще получат вечни блага в царството Божие.

Запалените свещи символизират неугасващият пламък на нашата вяра. Израз на вярата ни е и молитвата, затова да не я забравяме. Ако не си спомним друга молитва - поне да кажем „Господи, прости волните и неволни грехове на починалия наш близък (името на човека), и му дарувай вечен и блажен живот в Твоето небесно царство".

По повод Задушница днес във Враца всички тролейбуси ще се движат до спирка „Химко“. Оттам до новия гробищен парк ще пътуват микробуси с учестен график на движение.