Учителката и нейният ученик на гости в Дарик - Враца.
Учителката и нейният ученик на гости в Дарик - Враца. / Дарик Враца
И врачанските училища се включиха в инициативата днес да се проведат часове, посветени на 140-годишнината от приемането на търновската конституция. Учениците от 7 клас на Средно училище „Козма Тричков“ имаха открит урок в Регионалния исторически музей. След него, в студиото на „Дарик“ във Враца гостуваха Горица Маджарска – преподавател по история и философия и ученикът Станислав Конецовски. Те разказаха за иновативния начин, по който са отбелязали историческото събитие.

„Честванията при нас всъщност започнаха още вчера. Чудехме се как да отбележим тази важна годишнина, а и ни съвпадаше с темата, и така с 12 клас си направихме мини музей на търновската конституция. В него има копие на търновската конституция, а също националните символи, каквито са определени от нея – гербът, какъвто е бил по онова време, химнът и знамето. Има снимки и по малко информация за врачаните, които са участвали в това учредително събрание. Те са шестима, като сред тях са Димитър Бошнаков и Николко Кръстеняков“ – разказа Маджарска.
Днес нейните възпитаници от 7 клас, при гостуването в музея, под формата на игра разбрали кои са врачаните, участвали в историческото събитие, открили техни снимки и научили повече за светлата дата. Децата разбрали също, че имало и такива врачани, които се отказали от тази отредена им историческа мисия. Един от тях бил хаджи Вандо Бобошевски, който си имал важни лични дела и така вместо него за Велико Търново заминал Димитър Бошнаков. „Много беше интересно, искам да науча повече за тези врачани“ – каза Станислав Конецовски.