Врачански художник нарисува Кличко като пиленце с юмруците Пулев
Врачански художник нарисува Кличко като пиленце с юмруците Пулев / Личен архив

Провокативният врачански художник Александър Василев - Василевса отново е във вихъра на своята фантазия. Този път Василевса нарисува световния шампион по бокс за професионалисти  Кличко като пиленце с юмруците на Кубрат Пулев. Картината е от албума му  „When vasilevsa met the champion“ – „Когато Василевса срещна шампиона“.

Интересното в случая е че художникът наистина среща шампиона Пулев на ринга. Срещата между двамата продължава с отпечатването на юмруците на Кубрат върху специално подготвено платно. Боксьорът първо потапя ръцете си в боя, а след това нанася удари върху 20-метровото платно, зад което има поставена боксова круша. Така се получава серия от разноцветни отпечатъци на юмруци. Платното се нарязва на 20 парчета, които се опъват върху рамки. „Предизвикателството бе не само самата среща с Пулев, а и след това – да се измислят 20 сюжета около юмруците на шампиона. Единият от тях е точно с Кличко, нарисуват като пиленце, обяснява Василевса. Кличко избягва нашия Кубрат Пулев, затова го представям като страхливец“.

Подготвените платна са превърнати в картини след 700 часа рисуване в Лондон, където живее в момента Сашо. Целият 4-месечен проект, наречен „BANG“ е изцяло филмиран. Идеята е създадените произведения да бъдат представени в изложба. За целта се водят вече преговори със заинтересовани галерии в Германия. Името на проекта също не е случайно, обяснява Василевса. Думата има много значения – от звука на удар на юмрук в тяло, през изстрел, круша, платно и т.н.

 

Александър Василев – Василевса е познат не само на врачанската публика, а и на любители на този начин на представяне на изкуството и в страната, и в чужбина. Той е почитател на „прераждането“ на картините – от една творба да може да се сътвори друга, която да доразвие идеята от първообраза. Така сякаш картините му имат свои собствен живот, който не спира със нарисуваното им.

Повече картини от проекта можете да видите тук: https://www.facebook.com/alexander.vasilevvasilevsa/media_set?set=a.583100418421383.1073741828.100001642915382&type=3