При слаб интерес премина публичното обсъждане.
При слаб интерес премина публичното обсъждане. / Дарик - Враца
При слаб обществен интерес премина тази вечер публичното обсъждане на новата Наредба за реда и условията за ползване на социални жилища в община Враца.

Какво включва новата наредба, кои граждани ще имат право да ползват тези жилища и по какво социалните жилища се различават от наеманите към момента общински жилища – отговори на тези въпроси даде Силвия Ганева, главен експерт „Оперативни програми“ в Община Враца. Новата наредба вече е била обсъдена и приета на първо четене в общинския съвет.

Общественото обсъждане тази вечер имаше за цел да се изслушат гражданите и да се нанесат корекции в документа преди той да бъде приет на второ четене. Единственото предложение бе с някои поправки да се намали административната тежест при изискваните от гражданите документи.

Силвия Ганева - вляво
Дарик - Враца


Основната разлика между социалните и общинските жилища е, че първите ще могат да се ползват само за срок до 3 години. Наредбата точно определя трите групи граждани, които ще се възползват от тях.

Това ще са бездомни и живеещи в тежки битови условия, родители с деца и хора в риск от бедност и социално изключване. В документа точно са разписани всички условия, на които тези хора ще трябва да отговарят.

Предстои социалните жилища да бъдат обновени с финансиране от Европейския фонд за регионално развитие. Преди това да стане обаче трябва да бъде приета въпросната наредба, която бе обсъдена днес.

Повече по темата ще чуете в програмата „Дарик Северозапад“ в началото на следващата година.