В първия учебен ден - засилено полицейско присъствие по пътищата на Монтана
В първия учебен ден - засилено полицейско присъствие по пътищата на Монтана / netinfo

Три пъти по-нисък детски травматизъм регистрира пътната полиция в началото на учебната година. 5 са ранените деца, по-голяма част от които като пътници в автомобили. През 2007 г. броят на ранените юноши е три пъти по-голям - 16. Убити на пътя деца няма и през двете години, информират от КАТ Монтана.


От Пътна полиция предупреждават водачите, че със започването на учебната година се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия с участието на деца. Особено застрашени са първокласниците и подрастващите от началния курс при отиване и връщане от училище. Според статистиката именно тогава те получават наранявания предимно като пешеходци при внезапно и неправилно пресичане на пътното платно.


За да се ограничат до минимум предпоставките за пътни злополуки с деца, от 15-ти до 30-ти септември на територията на област Монтана ще бъде проведена традиционната полицейска акция “Децата тръгват на училище! Да ги запазим на пътя!”. В първия учебен ден ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие и контрол от страна на пътна и охранителна полиция в районите на училищата, съобщи началникът на сектор “Пътна полиция", главен инспектор Елвис Иванов.

По време на акцията ще се осигури засилен контрол в училищните райони за спазване ограниченията на скоростта и знаците за предимство. При необходимост ще бъде извършено и регулиране на движението на моторно-превозни средства и на пешеходците за безопасното пресичане на децата и техните по-възрастни придружители.

Активен контрол ще се извършва и спрямо пешеходците, грубо и демонстративно нарушаващи правилата за движение, предупреждават още от Пътна полиция.