Учредиха Национален комитет за отбелязването на 140 години от гибелта на Ботев
Учредиха Национален комитет за отбелязването на 140 години от гибелта на Ботев / Георги Александров

Почти година преди навършването на 140 години от гибелта на Христо Ботев във Врачанския балкан беше учреден Национален комитет за отбелязване на кръглата годишнина. Това се случи във вторник /12 май/ в Народното събрание, а за председател на организацията беше избран родственикът на поета-революционер Боян Ботйов.

Според заместник-председателя на парламента и депутат от Земеделски народен съюз от Врачанско Явор Хайтов, целта на комитета е да планира и организира проявите още по-сериозно и задълбочено. „Ще се опитаме да направим така, че повече хора да се включат в похода от Козлодуй до Околчица, както и да покажем и разкажем на повече българи, че подвигът на Христо Ботев и неговите юнаци не е забравен. Започваме по-отрано, за да постигнем по-добър резултат", коментира след края на учредителното заседание Хайтов.

Проявите, посветени на 140-годишнината от гибелта на Ботев ще е под патронажа на председателя на НС Цецка Цачева, а организатори и координатори на проявите са министерството на културата, общините във Враца, Козлодуй, Калофер и Ботевград, Общонационалния комитет „Христо Ботйов" и музея в родния град на поета-революционер. Кметът на Враца инж.Николай Иванов също присъства на учредяването на комитета в Народното събрание.

Като съорганизатори ще бъдат привлечени министерствата на науката и образованието и на отбраната, а външното министерство и агенцията за българите в чужбина ще съдействат за реализацията на честванията зад граница. Предвидени са доста прояви и дейности, които ще бъдат обявени на по-късен етап.