Учители от пет държави впечатлени от децата и училищата във Враца
Учители от пет държави впечатлени от децата и училищата във Враца / Дарик Враца
Учители от пет държави впечатлени от децата и училищата във Враца
78843
Учители от пет държави впечатлени от децата и училищата във Враца
  • Учители от пет държави впечатлени от децата и училищата във Враца

ЦДГ „Европейчета" представи днес проекта си „Предизвикателствата извън моята собствена малка вселена". Проектът се финансира от секторна програма Коменски и е от последните от стария програмен период. Присъстваха партньорите на детското заведение от Прага, Чехия; Лондон, Великобритания; Фаенца, Италия; Легница, Полша; Тарега, Испания /Каталуния/. Отсъстваха само представителите на Сафранболу, Турция.

„Всички партньори са училища, но имат дeца на възрастта на нашите, така, че работим успешно. С този проект искаме да покажем на децата, че освен пред компютъра има и много други дейности, които са приятни и забавни", обясни директорът Марияна Ангелова. Тя разказа за дейностите свършено до сега по проекта. Например в Турция са усвоявали рисуването върху вода, така наречената техника „Ебру", с децата в Италия са пускали хвърчила и са се учили да пекат традиционен италиански хляб, в Полша са рисували върху стъкло, в Испания са участвали в уърк-шопове на различна тематика - театър, грънчарство, изобразително изкуство, музика.

Учители от пет държави впечатлени от децата и училищата във Враца
netinfo

В България партньорите ще научат традиционни дейности, свързани с подготовката на Великден - ще боядисват яйца, ще месят козунаци и ще изработват великденска украса.
Тази сутрин представителите на различните държави са посетили СОУ „Христо Ботев" във Враца, а утре ще бъдат приети от кмета на града инж.Н.Иванов. На днешната среща сред гостите беше и председателят на ОбС Враца инж.Б.Стоев.

„Това, което видяхме тук е нещо невероятно и направо ни очарова, каза за Дарик ръководителят на проекта Камил Клепак от Чехия. Впечатлението идва не толкова от материалните неща, които видяхме, а от хората с които се срещнахме, от ентусиазма и енергията, с които работят, от това че имат желанието да променят нещо, да се развиват, впечатлен съм и от поведението на децата, от чистотата в училището. Бих препоръчал това училище да бъде видяно от всеки, който не го е направил до сега".