Учат деца на роден фолклор
Учат деца на роден фолклор / netinfo
Четиридесет и пет деца и младежи от монтанско ще бъдат обучавани в продължение на 6 месеца. Те ще научат 10 народни хора и песни от Чипровци и Медковец по проект на Сдружение “Младежки порив към бъдещето” -Монтана.

Проектът е на стойност 4 600 лв. Национален фонд “Култура” ще финансира идейният замисъл със сумата от 3 220 лв. Собственото участие на не правителствената организация възлиза на 1 380 лв., уточни председателят й Тодор Тодоров. Средствата ще бъдат оползотворени и за осъществяване на проекта “Полянци и балканци”. Партньори са три читалища от Област Монтана: “Петър Богдан” - Чипровци, “Иван Вазов” - Бързия, и читалище “Развитие” - Медковец.

Целта е създаване на младежки зони в читалищата за алтернативно прекарване на свободното време. Те ще бъдат свързани в младежка мрежа за съхраняване и популяризиране на живи традиционни фолклорни форми и развитие на творчески заложби. При реализиране на проекта, представители на различни общности /българи и роми/ ще имат възможност да общуват помежду си и да опознаят ценностите на присъщото им нематериално културно наследство.

Младите таланти, включени в проекта, ще представят концерти в Чипровци, Бързия и Медковец, за да демонстрират творческите си умения.

Проектът предвижда да се издаде DVD “Урок по родолюбие”.