Гласуване на дневния ред
Гласуване на дневния ред / Дарик Враца
Извънредно заседание проведоха днес общинските съветници от Враца с една единствена точка – „Обсъждане състоянието, проблемите и перспективите за оздравяване на МБАЛ „Христо Ботев – Враца“ АД“. То бе по искане на общо 19 общински съветници. 17 от тях поискаха с подписка провеждането на заседание, но което да присъства и министъра на здравеопазването, за да обясни какви са плановете му за оздравяване на врачанската болница. Проблемите на здравното заведение започнаха след натрупването на огромен дълг и ежемесечното запориране на сметките му. Днес обаче нямаше представител на МЗ, въпреки изпратените 2 писма до министерството с покана за участие.

Цветелина Дамяновска от БСП предложи да се приеме  декларация и прочете текст, който бе определен от мнозинството присъстващи, вкл. и от представител на същата партия „като пресилен“, заради залагането на излишно политическо говорене и нападки срещу кмета за абдикация от задълженията му.
След като различни общински съветници обясниха, че в декларацията има фактологически грешки,  че кметът изпълнява само решенията на Общинския съвет, а Каменов допълни, че е единствения кмет присъствал на всички заседания на Управителния съвет на болницата, Дамяновска заяви, че няма проблем предлаганата декларация да претърпи промени.

Кметът Каменов пък взе думата за да обясни, че бъдещият изпълнителен директор се е съгласил да поеме поста единствено след изричното заявление на Министерството, че ще бъде изтеглен заем,  с който да се платят дълговете на кредиторите и държавата ще бъде гарант за това. И призова за повече отговорност около коментарите за болницата.

Съветниците влязоха в обсъждане и на въпроса кой е виновен за сегашното състояние – МЗ, общинското ръководство, законовите разпоредби или мениджмънта.
Празното говорене без наличие на представител на Министерството накрая вбеси общинския съветник от групата на ВМРО Марин Цветков и той напусна залата, обяснявайки, че е имал друга представа за това, което е трябвало да се случи.

В крайна сметка съветниците се съгласиха на следващото редовно заседание все пак да бъде приет текст. Какъв ще е той и как ще бъде наречен – декларация, предложение или нещо друго ще бъде решено на 30 юли.