/ Дарик архив
Според специалисти дори изсъхнали, храстите могат да бъдат спасени
Тази седмица ще бъде извършена дезинсекционна обработка на чемширите в парковете „Свети дух“ и „Слънчевата градина“ в Монтана, съобщи кметът Златко Живков. Това се налага заради пораженията, нанесени върху храстите от чемшировите молци.

Пеперудата cydalima perspectalis е сравнително нов вредител. В България е известна от 2016 година. Напада предимно растения от рода Buxus. Има две поколения годишно, но в зависимост от температурите може да развие и повече.

С 3,14 млн. лева ремонтират улици в Монтанско

Видът презимува като ларва, здраво захваната за листата в обвити като с коприна пашкули. Молецът снася от 5 до 20 яйца. Гъсениците се хранят с твърдите листа на чемшира и кората, което причинява обезлистването и изсъхването на храста.

Според специалистите по озеленяване в общинска администрация растенията в Монтана дори и изсъхнали, могат да бъдат спасени, заради здравата им коренова система, но за да се случи това трябва да бъдат унищожени вредителите.

Разходът за една дезинсекция в двата парка „Свети дух” и „Слънчевата градина” ще струва на общината близо 900 лева. За по-добър ефект след седемдневен период обработката на растенията с препарати трябва да се повтори.