Скандално:! Двама възрастни зарязани в нечовешки условия в нелегален старчески дом
Скандално:! Двама възрастни зарязани в нечовешки условия в нелегален старчески дом / netinfo

Двама мъже са били спасени днес от нелегален Дом за възрастни хора във врачанския Балкан. За случилото се съобщи зам. кметът на Враца Светозар Луканов.

Нелегалният дом се води х-л "Тева".

Според Луканов, в началото на седмицата е получен сигнал, че в сградата битуват възрастни хора в нечовешки условия. При извършената незабавна проверка служителите намират сградата заключена, видимо необитаема, а снегът до нея - непочистван.

За среща в общината е извикан собственикът Валентин Йорданов, който донесъл удостоверение за регистрация на Дом за стари хора , което не било заверено в РЗИ, каквито са изискванията по закон. Оказало се, че Агенцията по храните вече е отказала регистрация. "Самият Йорданов ми се закле, че в сградата няма хора", обяви потресения зам.кмет.

Въпреки това днес отново е направена проверка, защото междувременно е установено, че преди дни е имало повикване за възрастен човек със счупен крак. "Снегът беше около 1,50 м. по пътя нямаше видими следи от минаване". Повикания собственик отключил вратата на сградата. 

"Много неща съм виждал през живота си, но тази гледка ще остане в съзнанието ми дълго време!", каза потресения зам.кмет.

На третия етаж е намерен да лежи в изпражнения си възрастен 92-годишен дядо, завит с две одеала пропити с урина, в нечовешки студ, с една къшей хляб до него и паничка с вода.

В една от другите стаи е открит и мъж, над 60 години, с психични отклонения. "Обърнах дядото, за да видя дали е жив, имаше рани по гърба от залежаване. Успя да каже само "боли ме гърба". Човекът е бил полугол, а единият му крак - видимо възпален.

След намесата на служители на полицията и "Гражданска защита" и с помощта на специализирана техника, хората са транспортирани до града. Дядото е приет във врачанската болница, а другият мъж е настанен в Центъра за психично здраве.

По думите на зам.кмета, собственикът Йорданов не намерил нищо смущаващо в ситуацията.

Това не е първия път, когато този "хотел" влиза в полезрението на институциите. Преди около половин година, след подобен скандал, от там бяха изведени други хора, а домът трябваше да бъде затворен. За действията си тогава собственикът бе наказан с акт за 1 200 лв.

Вчера от "Инспекцията по труда" и Дирекция "Социално осигуряване" Враца съобщиха, че наскоро са правили опит да извършат проверка, но сградата е била заключена. Намерението им беше да влязат накрая с прокурор.

"Всички институции, имащи отношение към случая ще представят своите документи и констатации и ще ги внесем в прокуратурата и няма доа оставим нещата така", бе категоричен Св.Луканов.

"Апелирам към всички семейства, които смятат да оставят свои роднини за обгрижване в подобни институции - проверявайте имат ли тези Домове разрешителни, регистрирани ли са в съответните поделения на МТСП, попитайте други как се грижат за техните роднини и тогава предприемайте подобни стъпки".

Мъжът с писхичното заболяване има роднини във варненско, а дядото е от с.Ракево. Неговите роднини са в Кипър.