Ще има ли с.Оходен параклис?
Ще има ли с.Оходен параклис? / netinfo

Построяването на параклис в с. Оходен ще поставят на обсъждане представителите на ВМРО на предстоящото заседание на Общинския съвет във Враца. Темата бе повдигната още през декември миналата година, когато необходимите документи за строежа, бяха внесени при кмета на общината, но въпросът не бе дискутиран на сесия. Това е чисто процедурен въпрос  и не касае отделяне на средства от бюджета, коментира зам. председателят на Общинския съвет и председател на областната структура на ВМРО Красимир Богданов.

Инициативния комитет в с. Оходен състоящ се от 11 души с председател Иван Иванов е учреден през 2004 година, с цел да се съберат средства за построяване на православен параклис в селото. Има терен, който още в средата на миналия век е осветен от Врачанския митрополит, за построяване на православен храм.

През следващите две години е извършена значителна по обем работа по изготвяне на необходимата документация: разрешение от Негово високопреосвещенство Врачанският митрополит Калиник, геоложко проучване от арх. Марангозова, архитектурно-строителния план подготвен от арх. Пламен Стоянов, трасиране, означаване и координиране посоката изток, според християнската традиция. Целият екип от специалисти работи безвъзмездно в името на богоугодното дело.

След всичко това, тогавашния кмет, Воислав Бубев предлага, а Общинския съвет решава да премести мястото на храма. Решението е изключително нерационално, имайки предвид, че новото място е в близост до частни домове, стръмно, без удобна транспортна връзка, а за да се построи храма, трябва да се унищожи находящата се там липова гора.

Към момента Инициативния комитет вече е събрал определена сума, с която могат да започнат първоначални строителни работи. Липсата на решение от местния парламент, стопира всякакви по-нататъшни действия.

"Според нас няма логика, Общинският съвет да вземе друго решение освен връщането на строежа на храма на старото място. Освен, ако не скритите намерения, общинският терен в Оходен да се използва за нечия лична изгода, да са намерили поддръжници и при новото управление на общината", коментира още Кр.Богданов.