/ ThinkStock/Getty Images
В област Монтана четири деца и двама възрастни са заразени с дребна шарка /морбили/, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Три от случаите са в град Монтана, два - в село Лехчево и един - в село Мърчево. Двете села се намират в община Бойчиновци.

Расте броят на болните от морбили в страната

Петима от заболелите не са имунизирани.
Здравните инспектори са издирили всички хора, които са били в контакт със заразените. На личния им лекар е съставен акт за административно нарушение, заради пропуснатата задължителна имунизация на децата против морбили, паротит и рубеола.

Д-р Бойко Пенков: Взети са всички предепидемични мерки за морбили

От РЗИ припомнят, че съгласно имунизационния календар на Република България всички деца след навършване на 13 месечна възраст трябва да бъдат  задължително имунизирани с профилактична комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Реимунизация се прави, след като детето навърши 12 години. Ваксината е безплатна.

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу тези три инфекциозни болести  и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.